Завишен контрол на цената на тока и замразяване на възнагражденията на депутати и министри, предлагат патриотите

13:54, 30 ное 15 / Политика 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"На първо четене групата на "Патриотичен фронт" подкрепи държавния бюджет, поради това, че условията, които поставихме при неговото планиране, бяха изпълнени. Искахме повече средства в сферата на сигурността, отбраната и образованието, както и гарантирано финансиране за преградното съоръжение на границата".

Това заяви днес народният представител от "Патриотичен фронт" от 19-ти МИР-Русе Искрен Веселинов.

Той обаче обърна внимание на някои промени, които ще предложат в различните сектори патриотите между първо и второ четене на законопроекта за Държавен бюджет за 2016 г.

"Повечето от предложенията са изготвени от мен", уточни Веселинов.

Той сподели, че като председател на парламентарната комисия, която следи дейността на КЕВР предлага завишаване на контрола на цената на тока.

"На практика до момента има 5 човека, които отговарят за проверки на разходите на енергодружествата. Това са хора, стигащи единствено за събиране и описване на фактури. Те на практика нямат възможност да влязат и да направят проверки на място в дружествата. Във връзка с това искаме създаването на апарат за контрол на тези разходи, които пряко влизат в цената на тока", сподели още Веселинов, като уточни, че се касае за допълнителни разходи от 1.2 млн. лв. за сметка на собствения бюджет на КЕВР за назначаване на 35 човека, които да гарантират необходимия контрол на ЕРП-та.

Народният представител заяви, че ще настоява и за повишаване на бюджета за НК "Железопътна инфраструктура" и БДЖ, за които се очертава сериозен дефицит от 16 млн. лв. Той предлага още 30 млн. лв. целево финансиране на "Пътнически превози", заради заема за мотрисите "Сименс".

Предложенията на Веселинов и групата на "Патриотичен фронт" включват още завишаване на годишната квота за ваучери за храна с още 100 млн. лв., като косвена възможност и за повишаване на потреблението и на доходите, както и гарнатиране на държавна подкрепа на повече деца чрез запазване на границата за подпомагане от 350 лв.

"Патриотите" ще настояват и за отпадане на всички предложения за реформи, довели до протести в системата на МВР, както и за гарантирано допълнително финансиране на културните институции и на Държавната агенция за българите в чужбина.

Веселинов отбеляза, че всичко това следва да се компенсира с повишена събираемост на данъци и акцизи, свързани с горива, алкохол и др.

"По предложение на нашия лидер Красимир Каракачанов настояваме и за 2016 г. да не се допускат актуализации на заплатите и възнагражденията на народните представители, администрацията към Народното събрание, Министерски съвет, президент, вицепрезидент, всички членове на политически кабинети. След като годината е кризисна, следва управлението да даде добър пример в тази посока", коментира Веселинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама