Подписват договора за водния проект на Пловдив през януари догодина

14:03, 30 ное 15 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вероятно през януари 2016 г. ще бъде подписан договорът за големия воден проект на Пловдив, съобщи днес кметът Иван Тотев. Той уточни, че Община Пловдив има отправена покана, а миналата седмица е бил на среща с управляващия орган в Министерството на околната среда и водите. Преди подписването обаче трябва да е готова апликационната форма и да бъде внесена в министерството.

В момента се подготвя работна група от Общината и ВиК, която трябва да очертае обхвата на проекта и да направи анализ дали дейностите, които бяха включени в проекта, изготвен преди 4 години, са все още актуални и попадат в ценовото предложение.

Стойността на водния проект ще е под 100 млн. лв., с което се цели да не се минава през дългия съгласувателен процес с Европейската комисия, обясни Тотев.

Ако индикативните стойности по проекта са в рамките на бюджета по оперативната програма, отпуснат за Пловдив, ще бъде подписан и договорът за изпълнение на проекта. В рамките на месец и половина пък трябва да се подготвят и предложенията за търговете.

Все още не е ясно колко ще е съфинансирането от страна на Община Пловдив, но най-вероятно ще е около 10 процента, което означава около 9.5 млн. лв., поясни кметът на Пловдив. Този път обаче ще има възможност за възстановяване на ДДС-то, което вероятно ще покрие сумата на съфинансиране, която ще трябва да се отдели от общинския бюджет.

Още на етапа на тръжните процедури ще може да се поиска и допълнително финансиране за дейности, които са в обхвата на водния проект, но не са допустими като разход - а именно възстоновяване на уличната мрежа от бордюр до бордюр.

"Приоритет за нас е пречиствателната станция. Всички дейности в нея ще бъдат запазени и ще се направи модернизация. Предстои да се извърши анализ какъв да бъде капацитетът й, дали има нужда от промяна в зависимост от намеренията на Община Пловдив да "върже" индустриалната зона в Радиново към северния обходен колектор чрез изграждане на канализационна връзка на Голямоконарско шосе", обясни Тотев.

По думите на пловдивския кмет няма да налага да се "вадят" дейности от проекта. Допълнително облекчение ще е отпадането на изискването за одит, което ще спести средства.

Голямата въпросителна остава освобождаването на пространствата вътре в пречиствателната станция, които в момента са заети от близо 250 хил. тона утайки. През последните две години Общината експериментира с изнасяне на около 3000 тона утайки в екозавода в Шишманци. През 2016 г. Пловдив ще кандидатства с проект пред ПУДООС за средства, необходими за изнасянето на утайките от терена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама