Русия обяви "Отворено общество" за заплаха

14:10, 30 ное 15 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руската главна прокуратура обяви за заплаха за страната присъствието на две чуждестранни неправителствени организации, свързани с американския финансист Джордж Сорос, съобщава агенция ТАСС.

Това са Фонд "Отворено общество" (Open Society Foundations) и Институт "Отворено общество" - фонд за съдействие (OSI Assistance Foundation), които са част от мрежата неправителствени организации, създадени с финансовата подкрепа на Сорос.

Те са включени в т. нар. "Патриотична стоп-листа", одобрена от горната камара на парламента на Русия.

"Установено е, че тяхната дейност представлява заплаха за основите на конституционния строй на Руската федерация и държавна сигурност“, заяви пред РИА Новости говорителката на прокуратурата Марина Гриндева.

До забраната на дейността на "Отворено общество" се стигна след започнала през юли проверка на руската прокуратура, която установила, че дейността й представлява заплаха за "конституционния ред" в страната.

Съгласно новия закон за НПО-та, който беше приет в страната през пролетта, те ще трябва да прекратят дейността си във федерацията. Тази нова наредба позволява чуждестранни и международни неправителствени организации да бъдат обявявани за „нежелани в Русия“, ако дейността им представлява заплаха за „конституционния строй на Руската федерация, отбранителната способност и държавната сигурност“. От началото на лятото Главната прокуратура в Москва прави проверки, за да установи дали тези НПО-та попадат под ударите на закона като нежелани организации.

Първата изгонена бе "Националният фонд за подкрепа на демокрацията".

В списъка с фондации, чието действие е нежелателно в Русия, са включени още13 организации, допълва Лента.ру.

В Русия главният прокурор или неговите заместници могат да обявят, че една организация е нежелателна след предварителни консултации с руското външно министерство. Решението може да бъде отменено по същия ред. Дейността на "нежелателните организации" ще бъде класифицирана като административно нарушение и ще се наказва с глоба. Към тези, които системно нарушават това правило могат да бъдат повдигнати обвинения.

Фондация "Отворено общество" работи в 30 държави по света, а в Русия започва дейността си през 1995 г. За 8 години организацията е похарчила в страната над 1 млрд. долара по различни грантове.

Русия редовно обвинява Джордж Сорос, че "подпомага смяната на властта в много държави". Пропагандата в Москва го свързва с "оранжевата революция" в Украйна през 2004 година и с Евромайдана през 2013 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама