Цацаров определи "Яневагейт" като сценарий, но ще разследва записите

14:13, 30 ное 15 25 720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че държавното обвинение е започнало досъдебно производство и разследване по “Яневагейт”. В него ще се провери съдържанието на разговорите, както и твърденията в тях.

Остава неясно обаче дали прокуратурата ще извърши независима проверка, както се притеснява председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Главният прокурор, който има власт над всички останали обвинители, вече изрази публично мнението си по воденото досъдебното производство: “записите са сценарий”. "Нека имаме предвид, че в материалите по досъдебното производство може да са налице и данни, които общо взето обясняват поведението на някои от участниците в този разговор", каза още той. Цацаров категорично отказа да се оттегли временно, за да се осигури независимост на разследването. 

И допълни: “Това е атака срещу много други неща, сред които и аз, но да си мисля, че това е атака пряко и единствено само срещу мен – не. Казвал съм много пъти, че не съм привърженик на конспиративни теории. Сценаристите не са в Париж или Франция, или където и да се намира местонахождението на списващите "Биволъ". Сценаристите са тук. Те са в София”,каза той. Цацаров допълни, че не е "замесен", а само е "споменат".

"Замесени означава, когато си замесен с действие, а споменат си, посочен си, когато фигурираш в нечий диалог. Това може да се случи на битово или на институционално ниво на всеки един от нас, на всеки един от вас (журналистите). Аз съм замесван ежедневно в сума разговори", обясни той.

“Този скандал цели да изкара на бял свят, да вдигне високо едно знаме, което знаме да легитимира определена част от политическия спектър като истински, безупречни, непогрешими носители на единствената правда”, каза Цацаров. Той бе категоричен, че не се чувства замесен, а се чувствал като човек, чието име “съвсем съзнателно е положено в целия този скандал”.

„Този сценарий има още една цел и това е, ако мога така да се изразя: обезвреждането на конституционните промени. Има политическа сила, която има пълен интерес този шум да продължи. Тази политическа сила се упражнява в продължение на близо две години вече върху българска прокуратура”.

Главният прокурор отрече да е имал разговор с министър-председателя Бойко Борисов за отстраняването на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която разкрива скандалните факти в записите. Той отрече и да е давал указания как да се реши едно дело, в което бил намесен посланик, както твърдеше Ченалова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама