БДЖ все по-близо до чаканите 600 млн. лв. от летище "София"

14:50, 30 ное 15 / Политика 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
600-е млн. лв. от бъдещата концесия на летище „София“ ще бъдат вложени в оздравяването на БДЖ. Това предложение на финансовото министерство бе прието на второ четене в бюджетната парламентарна комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg. Разчетите са заложени в Бюджет 2016, като са разписани в графата общи разходи в капиталовите вложения.

Преди няколко седмици стана ясно, че средствата са единственият шанс за спасяването на потъналата в дългове държавна железница. Намеренията на правителството са да обяви догодина процедура по отдаване на концесия на столичното летище срещу еднократно плащане на 600 млн. лв. и годишни отчисления за хазната. Очаква се да бъде дадено за концесия за период от 35 години.

В БДЖ са натрупани дългове на стойност точно 600 млн. лв, но за да бъдат прехвърлени средствата от концесията държавата трябва да получи одобрение от Европейската комисия. За тази цел от ЕК настояват за гаранции, че БДЖ ще бъде устойчива компания.

Според зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев, ако бъдат приети новите цени на винетките, в държавната хазна ще постъпят нови 200 млн. лв. Други 200 млн. пък ще отидат за военновъздушните и военноморските сили. За санирането са предвидени други 100 млн. лв. Беше отхвърлено предложението на БСП за допълнителни пари за МВР.

Текстовете трябва да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала, като това трябва да се случи утре. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама