Дискусия за столичния бюджет, или колко е трудно да се ходи с токчета по тротоара

15:28, 30 ное 15 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки софиянци се включиха в първото публично обсъждане на проектобюджета на Столична община за 2016 г. Точно в 10:30 гражданите напълниха най-голямата зала в общината, за да зададат своите въпроси свързани с парите на София за следващата година.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов направи кратка презентация на проекта, по който ще се харчат парите на столичани - 1, 180 млрд. лв.

„Г-н Барбалов, не зная дали сте слизал от служебнaта си кола и дали сте се разхождал по улиците в София - на токчета не може да се ходи по тротоарите. Да не говорим в какво състояние са подлезите“, каза младо момиче. Барбалов отвърна, че ще приеме изказването ѝ не като въпрос, а като коментар.

Основните препоръки и питания на хората в залата бяха свързани с прозрачността в общината. Софиянци се оплакаха, че много трудно могат да стигнат до подробна информация за планираните харчове в интерес на развитието на града.

„Като цяло за мен бюджетът е добре, но има пера, където има реална възможност за реорганизация. Мен най-вече ме притеснява това, че се дава много малко информация на гражданите, за да направят реална преценка дали парите им се харчат правилно“, обясни за София Topnovini.bg Бойко Димитров.

Той беше един от активните граждани, които се включиха в дебата за Бюджет 2016. Димитров се поинтересува колко от софиянците плащат редовно данъците си и колко пари влизат в бюджета от тях.

„Надявах се, че въпросите ми ще намеря някакъв отговор. За съжаление обаче на едните изобщо не се отговори, а на другите, отговорите не бяха изчерпателни“, каза още Димитров, но допълни, че е доволен от общественото обсъждане.

Други запитаха дали се предвижда свързване на магистралите „Люлин“ и „Хемус“. Множество въпроси имаше свързани и със строежа на третата линия на метрото.

„Предвижда ли се новите метровлакове, които ще се закупуват за третата отсечка на метрото да са предназначени да пътуват и до Перник?“, запита Спас Секулов.

Множество бяха и въпросите свързани с озеленяването на столицата, както и с новооткрития завод за отпадъци.

В общественото обсъждане се включиха и някои настоящи и бивши общински съветници. Най-активни бяха от групата на БСП, които отново зададоха множество въпроси и изразиха несъгласието си по голяма част от перата в проектобюджета- инфраструктура, здравеопазване, транспорт и озеленяване.

Дискусията протече два часа, а негативните мнения, критиката и забележките почти липсваха.

„Днешната дискусия беше много интересна, защото наистина се вижда, че много хора се интересуват от финансите на града, четат и анализират. И точно за това ще публикуваме от 20012 до 2015 година детайлно приходите и разходите, за да можем да улесним точно тези хора, които се интересуват“ каза Дончо Барбалов.

По думите му важните предложения в залата са били за деинституционализация в общината както и за по-голямо участие на районните администрации в подготовката и изпълнението на европейските проекти.

„Имаше много въпроси свързани с разходите за чистота, може би не всички са имали възможност да се запознаят с план сметката, която вече е на страницата на общината“, каза още Барбалов.

Въпреки че официалният срок за подаване на писмени предложения и препоръки за Бюджет 2016 от страна на гражданите е изтекъл, от общината увериха, че няма да върнат нито едно предложение.

Очаква се да бъдат направени още няколко обществени обсъждания за парите на София, след което той ще бъде обсъден обстойно от общинските съветници. След нова година проектобюджетът ще влезе и в общинските комисиите и чак тогава ще стигне за гласуване в общинския съвет. Зам.-кметът по финансите заяви, че ще стане не по-рано от края на януари 2016г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама