Холандци проектират новата сграда на библиотеката във Варна

15:45, 30 ное 15 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект на Architects for urbanity, 5-членен екип представляван от Marina Kounavi от Холандия, спечели международното жури за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Второто място остана за български участник – „ИОАрхитекти ООД, от София, а трето - Spatial Practice, с представляващ  Chi, Dora Hsiao – jiun, регистриран в Hong Kong.

Определени бяха и две поощрителни награди –  за Stewart  Hollenstein , с представляващ  Matthias Jabez  Hollenstein, регистриран в Австралия; и за Ioannis Karras, архитект от Гърция.

Проектът, избран единодушно от експертите, предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 17 500 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване.  

„Обединихме се около този проект, тъй като той се вписва ненатрапчиво в околното пространство включително и със сградата на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора - изложби, моноспектакли, камерни концерти“, обясни главният архитект на общината Виктор Бузев. Той припомни, че за първи път конкурс от такъв ранг се провежда в морския град.

Конкурсът бе организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България и се реализира с подкрепата на WhAT Association. Целта е колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради в града, да бъде събрана на едно място и едновременно с това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на морската столица.

Теренът за новата библиотека е между бул. “Осми приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама