Британският парламент решава за атаки над Сирия още тази вечер

18:28, 02 дек 15 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британският премиер Дейвид Камерън призова в сряда парламента да подкрепи въздушни удари в Сирия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава". Във вторник правителството одобри документ, който разрешава Лондон да се включи в операцията. До момента британските военновъздушни сили извършват удари само в Ирак.

Очаква се днес дебатите да продължат над 10 часа. Те ще започнаха в 11.30 местно време и ще завършат с реч на външния министър Филип Хамънд, преди депутатите да гласуват предложението около 22.30 ч. При одобрение на решението се очаква въздушните удари да започнат още тази вечер.

Единствената точка в дневния ред ще е сирийският въпрос.

Премиерът Дейвид Камерън призова членовете на Камарата на общините да го подкрепят в опита му да унищожи "Ислямска държава" като част от по-широка стратегия за политическо уреждане на проблема с екстремистите в Сирия. В същото време основната опозиционна партия - тази на лейбъристите - се раздели преди предстоящото гласуване. Няколко от изтъкнатите й членове обявиха, че ще подкрепят участие на Великобритания в ударите в Сирия. Лидерът на лейбъристите - крайнолевият Джеръми Корбин - заяви,че поддръжниците на операциите в Сирия ще са отговорни за убийството на невинни граждани. Той все пак обясни, че членовете на партията ще гласуват свободно, но предупреди, че позицията им ще има политически последици.

Според британските медии около 50 от общо 232 депутати от Лейбъристката партия в долната камара на парламента ще подкрепят правителството, въпреки че Корбин се надява, че все още може да ги накара да размислят. Управляващите консерватори разполагат с 331 от общо 650 места в Камарата на общините.

Голяма част от британците се тревожат, че нова военна операция ще струва скъпо и няма да доведе до очакваните резултати, след като кампаниите на Запада в Афганистан, Ирак и не донесоха стабилност в региона. След като "Ислямска държава" пое отговорност за атаките в Париж от 13 ноември, някои британски депутати, които първоначално подкрепяха идеята за участие на Лондон в кампанията в Сирия, сега смятат, че трябва да защитят страната си от подобни атентати, пише "Ройтерс".

Министърът на отбраната Майкъл Фалън призова депутатите да одобрят включването на Великобритания във въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия. Според Фалън страната трябва спешно да започне кампания срещу джихадистите в името на собствената си сигурност.

Бундестагът обсъжда германска военна мисия

Днес Бундестагът обсъжда въпроса за военната мисия на Германия в Сирия, след като правителството одобри изпращането на максимум 1200 военни в подкрепа на международната операция срещу групировката Даеш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама