През 2016 г. Община Тервел отново ще работи по проекти за инвестиции в инфраструктура

08:21, 03 дек 15 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
   Традиционно Община Тервел разчита на работата си по европейски проекти, за да извършва инвестиции в публичната инфраструктура. Следващата 2016 г. ще бъде по-различна, тъй като основната възможност за общински проекти - Програма за развитие на селските райони все още не е достъпна за кандидатстване, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Очаква се това да стане през пролетта на 2016 г. По тази причина първото тримесечие на 2016 година ще бъде използвано от общинската администрация за провеждане на обществени поръчки за избор на проектанти и изработване на технически проекти, с които Общината ще кандидатства пред ПРСР. Ще се подготвят и проекти, които ще се приоритизират в стратегията за водено от общността местно развитие. Част от проектите са вече изработени - за общинския път Жегларци-Бенковски, за главните улици в селата Безмер и Нова Камена. Други проекти, които ще се подготвят са за рехабилитация на улици в с.Зърнево, за изграждане на център за социални услуги в с.Безмер, за благоустрояване на едно от трите нива на центъра на Тервел, за спортна площадка на СОУ, за физкултурни салони на училищата в селата.

Средства от програмата за капиталови разходи ще се ползват и за належащи ремонти на сграден фонд и публична инфраструктура в селата - здравни служби, пенсионерски клубове, кметства, гробищни паркове, детски градини.

През 2016 година ще започне изпълнение на втората фаза от  проекта за воден цикъл на Тервел, а именно реконструкцията, разширяването и модернизацията на градската пречиствателна станция за отпадни води. Те са финансирани по  оперативна програма «Околна среда». Също така се предвижда да се надгради работата на претоварната станция в Тервел, като Общината кандидатства по обявената схема за изграждане на площадка за компостиране на зелени отпадъци. Финансирането ще е по новата Оперативна Програма "Околна среда 2014-2020". Претоварната станция разполага с резервиран за такава площадка терен. Площадката за компостиране допринася за намаляване на обемана зелените отпадъци, което води до по-малкоразходи за депониране на отадъците. Проектът ще се подготвя до средата на 2016 г. и ще се реализира през 2017 година (в случай, че бъде одобрен за финансиране).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама