Двамата заподозрени за стрелбата в Калифорния са убити

08:23, 03 дек 15 / Свят 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мъж и жена, за които се предполага, че са участвали в масовата престрелка, убила 14 и ранила 17 души в социален център в Южна Калифорния, са загинали по време на преследването с полицията, съобщи Ройтерс. Техните имена са Саид Фарок (Syed Farook) и Ташфин Мелик (Tashfeen Melik), съобщи CNN, цитирайки информация от шефа на полицията в Сан Бернадино. Двамата са имали романтична връзка.

Заподозрените са избягали от местопрестъплението в град Сан Бернардино, на 60 км източно от Лос Анджелис. По-късно двама от тях са били убити, след като полицията е пресрещнала колата им и е започнала стрелба. Ранен е един полицай.

Нападението по време на коледно парти в център за хора с увреждания е най-кървавият инцидент в Съединените щати от 2012 година насам, когато в училището в Санди Хук в Нютън, Кънектикът, загубиха живота си 27 души.

Стрелбата снощи обаче е различна от всички досега, отбелязва Ройтерс. Нападателите са били няколко човека, докато в предишни случаи убиецът бе един.

Атаката се случва и по-малко от три седмици след терористичните актове в Париж, след които сигурността бе засилена. Полицията е задържала и човек, който е забелязан да бяга от колата, но разследващите не са сигурни, че той е участвал в престъплението.

Двамата убити са били въоръжени с бойни пушки и пистолети. Били са облечени като „нападатели“, по думите на полицията. Засега не е известен мотив за нападението. Регионалният шеф на ФБР Дейвид Боудич каза, че все още не е изключена версията за тероризъм.

"Това е една от възможностите, но все още не знаем“, каза той пред журналисти. „Възможно е разследването да ни отведе в тази посока. Възможно е и да не ни отведе“.

Според NBCnews един от тримата нападатели е идентифициран като Сайед Фарук, но това не е потвърдено от други медии. На извънредна пресконференция на Съвета за американо-ислямски отношения в Анахайм се появи зетят на Сайед Фарук. Според американските медии, това е било изненадващо за всички.

„Не мога да изразя колко ме натъжи това, което стана днес. Тъжно ми е, че хора загубиха живота си и все още съм шокиран от станалото,“ каза Фархан Кан. Съветът заяви, че атаките нямат нищо общо с исляма. Репортерите обаче засипали зетя на Фарук за това дали е бил религиозен, бил ли е депресиран и т.н., предава „Вашингтон пост“.

"Нямам идея“, отговорил Кан. „Защо му е да прави това? Защо му е да прави нещо подобно?“ В този момент организаторите на пресконференцията взели отново думата и обяснили, че Кан не е дошъл, за да коментира заподозрените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама