Доброволци обсъждат политики против езика на омразата в Стара Загора

09:00, 03 дек 15 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По формулиране на препоръки и предложения за провеждането на бъдещи политики, свързани с кампанията „Език без омраза” на местно и национално ниво, работят днес участниците в двудневната  Международна конференция "Кампанията „Език без омраза“ - инструмент за борба срещу нетолерантността", която се провежда в Стара Загора.  Кампанията e инициирана и се ръководи от Съвета на Европа и включва национални кампании в държавите-членки. Тя е насочена срещу езика на омразата онлайн във всичките му форми и се фокусира върху обучение за човешките права, върху младежкото участие и медийната грамотност. Целта ѝ е да ограничи езика на омразата и да предотврати расизма и дискриминацията във всичките им форми.

Участници са представители на младежките центрове в Пловдив, Враца и Добрич, както и доброволци към Ресурсния център – Стара Загора от Германия, Испания, Латвия и Армения.

 „Езикът на омразата е един от съществените поводи, събуждащи противопоставянето в обществото. За появата на езика на омраза най-напред отговорни са родителите, след това всички обществени институции, от най-ранна детска възраст. Важно е да се говори за това, защото поражда негативни проявления върху формирането на цялостната психология и поведение на всички нас“, отбеляза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „В съзвучие със събитията в Европа, днес темата е още по-актуална. Възможността да се говори и посланията, които ще се обсъдят и предложенията, които ще се направят днес, са повод за въздействие и положителен ефект”, допълни Сотирова.

„Езикът на омразата се разпространява бързо и лесно чрез интернет и социалните медии като Фейсбук и Туитър и достига до много хора и става все по-видим. Проучване на Съвета на Европа сочи, че 78% от младите хора в Европа ежедневно се срещат с реч на омразата в онлайн пространството. Той обикновено е насочен към малцинствата - ромите, имигрантите, хората в неравностойно положение, хомосексуалните или жените, особено ангажираните в политиката или обществения дебат“, обяви посланикът на Кралство Норвегия Гюру Катарина Викьор, която бе гост на форума вчера. По думите ѝ, Норвегия е от държавите, които имат опит с борбата с езика и престъпленията на омразата. Дипломатът определи като отворен дебата за това как да интегрираме идващите в Европа хора от други държави, да ограничим езика на омразата и как да представяме европейските ценности пред тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама