Балканска оперна мрежа създават в Стара Загора

12:05, 03 дек 15 / Култура 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на културни институти от Балканския регион ще подпишат в Стара Загора меморандум за създаване на Балканска оперна мрежа BON (Balkan opera network), съобщиха от Общината.

До момента участие са заявили 16 представители на театрите в Белград и Сараево, Националната опера на Румъния, Македонската опера и балет, Антъни Арморе, Нийлс Мус и Адриан Холендер – импресарии от Виена, както и от държавните опери в Бургас, Пловдив, Националния музикален и балетен център,Театрално-музикалния продуцентски център Варна, домакините от Стара Загора и гл ас. д-р Ема Жунич от Българска академия на науките.

Инициативата на Държавната опера и Община Стара Загора, е в рамките на провеждащия се Фестивал на оперното и балетното изкуство 2015. Тя има за цел създаването на условия за партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство, както и популяризиране на общото историческо минало и културни традиции на съответните държави. Предвижда се обмен на информация за художествено-творческата дейност и размяна на постановки – декори, костюми и постановъчни екипи, с цел  подпомагане на разнообразяването на репертоарната политика на театрите.

Днес в деветия ден от Фестивала за оперно и балетно изкуство - Стара Загора`2015, Фондация „Дарина Такова” представя операта „Лястовичката” от Джакомо Пучини. Това произведение на великия италиански композитор, рядко изпълнявано дори и по европейските оперни сцени, ще бъде показано от 19.00 часа на сцената на Държавния куклен театър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама