Започва процедура по импийчмънт срещу Дилма Русеф

13:09, 03 дек 15 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Процедура по импийчмънт е задействана срещу президента на Бразилия Дилма Русеф. Причината е съмнение, че е нарушила закона при управление на бюджета за миналата година. Това съобщи председателят на долната камара н Конгреса на страната Едуардо Куня, цитиран от BBC.

Държавният глава категорично отрича обвиненията, заявявайки в свое телевизионни обръщение, че е "възмутена от решението".

Русеф, която по-рано свика спешна среща на кабинета, заяви, че е убедена, че предложението за импийчмънт ще бъде отхвърлено.

Специална комисия, включваща членове от всички партии, ще вземе решение за основателността на искането, след което ще са нужни гласовете на две трети от долната камара, за да се придвижи процедурата. Управляващата коалиция обаче има мнозинство в долната камата на Конгреса.

Засега няма яснота кога може да се състои гласуването.

След тримесечни заплахи вчера Едуардо Куня удовлетвори искането на опозицията за задействане на процедура за импийчмънт на президентката. Опозиционните партии, които искат да свалят от власт Русеф, внесоха през септември искане за импийчмънт на президента. Те я обвиняват, че е нарушила фискалните закони на страната и е манипулирала правителствените финанси, за да помогне за преизбирането си миналата година. Събират се улики, че тя може да е финансирала предизборната си кампания с пари от корупционна схема в държавната петролна компания "Петробраз" (Petrobras - Petroleo Brasileiro SA).

Той се утвърди като най-върлия противник на Русеф, откакто беше избран през февруари за председател на долната камара на парламента. Въпреки че е член на центристката партия Бразилско демократично движение, която е съюзник на лявата Партия на трудещите се на Русеф и влиза в състава на управляващата коалиция, той месеци наред спъваше успешно проекти за нормативни актове и мерки, внесени в парламента от бразилското президентство.

Куня влезе открито във война с Русеф, след като през август беше обвинен в корупция и пране на пари във връзка скандала с "Петробраз". Според него това обвинение е маневра срещу него, замислена от президентството.

Българската следа

Дилма Русеф е дъщеря на търговеца Петър Русев, който е родом от Габрово. Русев напуска окончателно България през 1929 година.

Бразилската президентка е потомка на видни български родове. Тя е роднина с известни наши сънародници, сред които някогашния министър на войната (1943-1944) ген. Руси Русев и правосъдния министър (1993-1994) Петър Корнажев. По съребрена линия Дилма Русеф е роднина с писателя Ран Босилек.

В България тя имаше по-голям брат Любен от първия брак на баща си, но той почина, без двамата да могат да се видят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама