Близо 1/3 от институциите пазят данните си на хартия

13:09, 03 дек 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 1/3 от данните на публичните институции у нас се пазят на хартия. Това съобщи началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Антон Герунов на форума #TimeFor Data, организиран  от британското посолство у нас иот кабинета на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Институциите като цяло също така предпочитат да пазят информацията си „вътре, дори и чисто физически“, обясни още Герунов.

30 процента от организациите използват хартиен носител, дискове, флашки, папки и др., за да съхраняват данните си, 31 на сто – вътрешен сървър, а други 30 процента – външен сървър. По-голямата част от информацията е във формат, който не е четим машинно.

Герунов обобщи, че при проучването си са обобщили 2363 административни услуги от 576 администрации, но това е възможно да не са всички. До 73% от тази информация няма никакъв достъп.

В следващите месеци предстои Търговският регистър да бъде качен в правителствения портал за отворени данни, съобщи още Герунов.

На форума ръководителят на правителствения портал за отворени данни на Великобритания (data.gov.uk) Антонио Акуня разказа за огромните ползи от отварянето на данните.

Великобритания е един от лидерите в тази област, като там има около 20 000 отворени масива. За сравнение в България до момента те са едва 116.

Акуня разказа, че в продължение на три месеца през отворените данни е правено проучване за изписваните лекарства за определено заболяване, като се оказало, че 89 на сто от лекарите предписвали най-скъпото.

Посланик Ема Хопкинс обобщи, че отварянето на данни дава повече възможности за бизнеса, по-добри политики за правителствата, контрол върху това как се харчат публични средства и др.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова се похвали, че само за няколко месеца работа България от 34-то място,вече е в Топ 10 по постижения в областта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама