Путин заплаши Турция с още санкции

13:49, 03 дек 15 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция да очаква още санкции от Русия заради свалянето на бомбардировача Су-24, каза президентът на федерацията Владимир Путин по време на годишното си обръщение към Съвета на федерацията. Държавният глава заяви, че Турция ще съжалява "многократно" за постъпката си и добави, че Москва няма да игнорира "подпомагането на терористи" от Анкара, пише Ройтерс.

В забележка, ясно насочена към Запада, Путин изтъкна, че страните "не трябва да прилагат двойни стандарти за тероризма" или да използват терористични групи за собствените си нужди.

Руският президент обвини Анкара в подкрепа на терористи, но смята турския народ за приятелски, посочва агенция ТАСС. 

"Ние знаем кой в Турция си пълни джоба и позволява на терористите да извличат печалба", каза още руският президент.

"Но турският народ е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция ние имаме много отдавнашни и надеждни приятели. И ще подчертая, че ние не поставяме знак за равенство между тях и тази част от днешната управляваща върхушка, която носи пряка отговорност за гибелта на наши военнослужещи в Сирия", посочи руският президент.

Междувременно турският външен министър Ахмет Давутоглу отхвърли руските обвинения, че Турция купува петрол от "Ислямска държава", наричайки ги пропаганда в съветски стил. Той каза, че страната му прави всичко, за да охранява границата със Сирия. Преди ден руското министерство на отбраната показа сателитни снимки, показващи, според Москва, маршрутите, по които се търгува петрол. Москва също така твърди, че турският президент Реджеп Ердоган и семейството му се облагодетелстват от доставките на петрол от екстремистката организация, внасян в Турция от Ирак и Сирия.

"В периода на Студената война имаше съветска пропагандна машина. Всеки ден тя сътворяваше различни лъжи. Първо те им вярваха и след това очакваха светът да им вярва. Те бяха запомнени като лъжите и глупостите на "Правда", каза Ахмет Давутоглу.

Министър-предстателят на Турция заяви, че управляващите правят всичко възможно за поставянето на "физически бариери" на този участък от границата, и добави, че Турция работи с коалиционните си партньори, за да спре действията на джихадистите на сирийска територия.

По време на среща с бизнес лидери в Анкара Давутоглу заяви, че санкциите на Москва срещу турски фирми, въведени в отговор на свалянето на изтребителя Су-24, нарушават международното право. Припомняме, че в сряда Русия наложи поредната санкция в икономическите си отношения с Турция - прекратени бяха преговорите с Турция по реализирането на проекта за газопровод "Турски поток". Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановлението, с което наказанията срещу Турция встъпват в сила.

Давутоглу намекна, че Анкара също подготвя отговор на икономическите санкции на Русия. Според него те "ще бъдат обявени, ако е необходимо". Премиерът призова Русия да намали напрежението в отношенията между двете страни и предложи на Москва да се обсъди изход от кризата на масата за преговори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама