„Топлофикация София“ ще изплаща 20 години дълга си към БЕХ

14:59, 03 дек 15 / Политика 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният общински съвет се съгласи „Топлофикация София“ да подпише споразумение с Българския енергиен холдинг за разсрочено плащане на дълговете си към него. Това стана на редовното заседание на местния парламент днес.

Както София Topnovini.bg вече съобщи, във вторник, по време на постоянната бюджетна комисия към Столична община шефът на дружеството Георги Беловски заяви, че „Топлофикация София“ дължи 503 милиона лева на БЕХ. Задълженията са били натрупани през последните години към „Булгаргаз“, а в началото на тази година те са били прехвърлени към енергийния холдинг.

„Първите дългове на дружеството датират от 1998 г. Първо държавата взе част от акциите именно заради борчовете, после стана пълен собственик, за да го върне накрая отново на общината като през това време бяха извършвани някакви операции с дълговете. Сега се урежда как точно ще бъдат погасени те“, посочи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и добави, че плащането на дълга ще стане по максимално изгоден за дружеството начин, който няма да натовари потребителите.

Погасяването на задълженията ще стане в период от 20 години при лихва от 3.25 процента. В първите пет години обаче ще се плащат само лихвите, които ще позволи на „Топлофикация София“ да инвестира в подобряването на инфраструктурата и услугите си, както и да се стабилизира финансово. 

След това вече ще започне погасяването и на главницата, като дългът може да бъде уреждан предсрочно, частично или пълно без санкции и допълнителни финансови утежнения дружеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама