Подготвят Център за криминологични изследвания в Русенския университет

15:46, 03 дек 15 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Център за криминологични изследвания може да заработи до две години в Русенския университет „Ангел Кънчев“, съобщи днес проф. д-р Петя Шопова. Това стана по време на публичната й лекция на тема „Криминология и криминологична политика“. Поводът, по който тя я изнесе, е че е станала професор през юли. Практиката е всеки нов професор задължително да проведе такава.

Днешната лекция е синтез от работата на проф. Шопова като депутат (в 36-ото и 38-то Народно събрание), като учен и адвокат, който се занимава с наказателни дела. Според нея в България има огромен експертен потенциал от добри специалисти, които се занимават с проблемите на престъпността – превенцията и контролът й. Все още обаче няма добра организация между тях, коментира тя пред представители на медиите.

Като тревожен факт тя изтъкна, че вече са закрити двете основни звена, които са правели криминологични изследвания. Затова идва и предложението в Русенския университет да се създаде споменатия Център за криминологични изследвания. Идеята е там да се правят не само регионални, но и национални изследвания, за да се подпомогнат Паралмента, Министерския съвет и регионалните власти в осъществяването на качествен контрол на престъпността.

В Юридическия факултет в Русе вече е създаден екип, който се готви да ползва опита на Кеймбридж, където от края на 50-те години на ХХ век има такъв институт. Ръководството на РУ „Ангел Кънчев“ е предвидило създаването на Центъра за криминологични изследвания в плановете си. Ако той стане реалност, ще е първият такъв в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама