Над 300 мъртви кита изхвърли морето край бреговете на Чили

15:56, 03 дек 15 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-масовият случай на масова гибел на китове бе отбелязан в Чили – там на крайбрежието бяха изхвърлени 337 морски бозайници. Според National Geographic причините за изхвърлянето на брега на толкова много китове засега не са известни на учените.

Телата на китовете са били открити на отдалечен бряг и случайно са били видени при полет над крайбрежието на Патагония. "Гледката беше апокалиптична! Никога не бях виждала подобно нещо", каза Врени Хусерман, учен от научния център „Хюиней“, натъкнала се на ужасяващата находка.

Откритите животни могат да достигнат дължина 19.5 м. и тегло 50 тона.

Учените първоначално заявиха, че по телата на бозайниците няма никакви наранявания, което предполага, че може да са починали от вирус или вреден цъфтеж на водорасли, известен като "Червен прилив".

Властите в Чили започнаха разследване за евентуалната причина за масовата гибел на толкова много китове. Учените са заснели изучаването на починалите бозайници, за да открият причината за смъртта им.

Новината за ужасяващата находка идва на фона на тежки преговори за ограничаване на изменението на климата в рамките на конференция на ООН в Париж, пише сайтът abc.net.au.

Морските биолози твърдят, че затоплянето на световния океан има пагубен ефект върху популациията на китове. Промените в климата водят до затрудняване с намирането на храна и промяна на миграционните пътища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама