Туск разкритикува политиката на Меркел за бежанците

17:21, 03 дек 15 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува остро бежанската политика на правителството на канцлера на Германия Ангела Меркел. Той призова страните от Европейския съюз да се придържат към правилата за предоставяне на убежище и омаловажи подкпрепения от Берлин план за разпределяне на бежанците. Туск оспори миграционната политика на Германия, като призова страните от Европейския съюз да се придържат към правилата за предоставяне на убежище и омаловажи подкрепяния от Берлин план за разпределяне на бежанците.

Мигрантската вълна е прекалено голяма, за да бъде спряна

В интервюта за изтъкнати европейски вестници, публикувани днес, сред които английският „Гардиън“, немският „Зюддойче цайтунг“ и френският „Фигаро“ председателя на Европейския съвет призна, че прилагането на правилата на ЕС е трудно, но и предупреди, че е опасно някои европейски лидери да твърдят, че "тази вълна от мигранти е твърде голяма, за да бъде спряна", което беше изтълкувано като критика към Берлин.

"Бежанците, пристигащи в Европа трябва да бъдат задържани за срок до 18 месеца в центровете на територията на ЕС където да бъдат щателно проверени дали не представляват заплаха за сигурността", заяви президентът на Европейския съвет и призова за засилване на контрола по външните граници на ЕС. "Този контрол по нашите външни граници и процедурите в страните от предната линия, а и в някои други страни, е нещо, което ще намали готовността за отправяне към Европа", каза той.

"Германия в един момент каза, че повече няма да връща сирийци, въпреки че според правилата на Общността кандидатите за убежище трябва да бъдат регистрирани в първата държава членка, в която пристигнат. Най-голямата икономическа сила в Европа е главната прицелна точка за мигрантите, които в стремежа си да стигнат до нея създават хаос по границите", смята председателят на Европейския съвет.

"В Европа няма мнозинство в подкрепа на преселването или на следващия етап на преместването (на бежанците)", каза той и добави, че "още много страни" са срещу тази идея освен традиционните й противници от Източна и Централна Европа. 

"Днес достъпът до Европа, просто казано, е много лесен", заяви Туск.

Той също така отхвърли предположенията, че основната част от мигрантския поток към Европа се състои от сирийци, като определи техния дял на "едва...28-30 процента". По оценки на Върховния комисариат за бежанците на ООН обаче сирийците съставляват над 50 процента от мигрантите, пристигнали по море тази година.

Огромното мнозинство от сирийците отговарят на критериите за убежище в ЕС като бежанци от гражданска война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама