Преведоха над 20 хил. лв. на фонд „Ин витро”

18:02, 03 дек 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„На 1 декември са преведени неизплатените досега 21 854 лв. по общински фонд „Ин витро”. Въпреки тежкото финансово състояние на общината средствата вече са насочени към одобрените двойки”, посочи кметът на Сливен Стефан Радев.

Над 48 хил. лв. е изплатила Община Сливен на двойки с репродуктивни проблеми от началото на тази година до момента, поясни зам.- кметът Пепа Чиликова. От началото на годината до месец ноември за финансова помощ от Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен, са кандидатствали 23 двойки. 20 от тях вече са получили средства. „Сумата от последния превод е предназначена за 13 от двойките. През месец ноември одобрение за финансиране са получили 3 двойки, на които не са пуснати искания за плащане, тъй като документите все още са в процес на обработка”, допълни тя.

Максималната сума, която Община Сливен отпуска в рамките на календарната година на всяка от двойките, е 2 000 лева. Сумата е предназначена за дейности, за които през същата календарна година не са отпуснати средства от Център „Фонд за асистирана репродукция”, припомниха от Комисията към фонда.

Пепа Чиликова съобщи още, че средствата за възнаграждения на личните асистенти по проект „Нови възможности за грижа”, осъществяван от община Сливен, все още не са преведени  от социалното министерство. Това е причината за забавянето на заплатите на заетите по програмата лица. Тъй като общината не разполага със собствен ресурс да изплати възнагражденията, се очаква преводът от министерството. Зам. кметът по „Хуманитарни дейности” изрази надежда,че в най-кратки срокове парите ще бъдат преведени на общината, а тя от своя страна ще изплати заплатите на личните асистенти.

Проект „Нови възможности за грижа” се осъществява по ОП ”Развитие на човешките ресурси” и към настоящия момент обслужва 152 потребители. Осигурените работни места за лични асистенти са 151.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама