Вълчан Петров и Димитър Кирчев с награди от Дружеството на пловдивските художници

19:18, 03 дек 15 / Култура 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивските художници Вълчан Петров и Димитър Кирчев са носители на тазгодишните награди за живопис на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ). Двамата получиха еднакъв брой точки от журито, председателствано от Снежана Фурнаджиева.

Майсторите на четката приеха тази вечер наградите си от кмета на Пловдив Иван Тотев при откриването на годишната изложба на пловдивските творци.

За графика бе отличен Мъгърдич Касапян, а за скулптура - Трифон Неделчев. Поощрителна награда получи младият художник Христо Бозуков.

"Много се радвам, че съм тук тази вечер. Това, което е важно за всички пловдивчани, е да увличаме повече хора в сферата на културата, защото тя формира и отношението към града", каза в обръщението си към присъстващите кметът на Пловдив. Тотев пожела на творците светли празници и една много успешна 2016 година.

"За мен тази награда е истинско чудо, защото я получавам приживе, а не, както е по стара българска традиция, посмъртно", каза от своя страна награденият Вълчан Петров. Неговият колега Димитър Кирчев пък не пропусна да напомни, че истинският творец трябва да слуша само вътрешния си глас, да бъде искрен и верен на себе си и да не се подчинява на конюнктурата.

85 автори със 145 картини изпълниха обновените зали в сградата на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" 32. Председателката на ДПХ Фурнаджиева подхвърли на кмета идеята тази изложба да премине в един хубав каталог.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама