Опит за заличаване на присъда е направен в компютрите на МВР-Бургас

20:30, 03 дек 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инспекторатът на МВР е разкрил, че в Областната дирекция на МВР – Бургас е направен опит да бъде заличена присъда в информационната система на вътрешното министерство. Това стана ясно днес на поредното заседание по делото „Червеи” в Софийския градски съд, съобщава „24 часа“. Подсъдими са бившата шефка на съда Владимира Янева и бившият началник на “Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов.

Заличаването на присъдата станало на 13 юни 2014 г., другото проникване в системата било на 18 юни, когато била правена справка по ЕГН. По това време операция „Червеи”, при която са използвани СРС-та спрямо информационната система, вече била в ход.

Влизането в базата данни станало чрез паролата на системния администратор от ОДМВР – Бургас – Красимира Пеева. Самата тя нямала право да заличава присъди или регистрации, а само да поправя технически грешки. Пеева бе разпитана от съда. Служителката чистосърдечно призна, че не си била сменяла паролата от 1995 г., защото с колежките ѝ си имали доверие и работели заедно от 20 г. След проверката започнала да сменя паролата на 45 дни. От показанията на други две нейни колежки се разбра, че по принцип паролите трябвало периодично да се сменят.

По делото бе разпитан и шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков. Той обясни, че когато бюрото установило, че спрямо информационната система са ползвани СРС 300 дни, уведомили главния прокурор, ВСС и други институции.

Припомняме, че бившият директор на полиция в Бургас Милен Димитров беше дисциплинарно уволнен малко след като отказа достъп на служителите на ДАНС до секретния сървър в Областната дирекция на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама