Плевнелиев: Всички ще загубят, ако Великобритания напусне ЕС

20:54, 03 дек 15 / Политика 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В интерес на всички в Европейския съюз е Великобритания да остане част от Европейския проект. Всички ще загубят, ако тя го напусне“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес с министър-председателя на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън. Това е първото официално посещение на британски премиер в България след 1999 г.

По време на срещата и държавният глава, и британският министър-председател, призоваха за открит и конструктивен диалог в рамките на ЕС, на който да бъдат обсъдени направените предложения за реформи от Обединеното кралство. „Великобритания иска да бъде част от един реформиран Европейски съюз, който е ефективен и конкурентен“, заяви Дейвид Камерън.

Обща беше оценката, че предприетите мерки и инициативи в рамките на Еврозоната не трябва да водят до фрагментация на Единния европейски пазар. По думите на държавния глава, завършването на Единния пазар и включването на услугите, дигиталния сектор и енергетиката в него ще допринесе за повишаване на растежа, създаването на работни места и подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика в бързо глобализиращия се свят.

„Не трябва да допуснем да бъде ограничено едно от основните права на европейските граждани, като свободното придвижване и възможността за работа в рамките на ЕС“, подчерта още държавният глава. Според президента, това ще противоречи на основните принципи, върху които е изградена Обединена Европа и ще създаде реална опасност от последващо задълбочаване на различията между отделните държави членки.

Борбата срещу международния тероризъм и справянето с миграционния натиск към ЕС също бяха сред акцентите по време на срещата. Държавният глава отново призова страните от ЕС да се обърнат към първопричините за конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка и да не чакат развитието на дадена криза, за да пристъпят към търсенето на решение. „Преодоляването на тази криза изисква общи действия както от страна на държавите от ЕС, така и сътрудничество със страните от региона на конфликта„, заяви президентът. Росен Плевнелиев и Дейвид Камерън изразиха подкрепата си за постигнатото споразумение между ЕС и Турция за ограничаването на миграционния натиск към Европа и отбелязаха необходимостта от разграничаване на икономическите мигранти от бежанците.

„България е добър пример за ефективен контрол на външните граници на ЕС“, посочи премиерът Камерън. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да охранява външните граници на ЕС, в съответствие с европейските правила, и да регистрира влизащите на българска територия мигранти.

По време на срещата държавният глава отправи официална покана към Нейно Величество Кралицата на Обединеното Кралство Елизабет Втора да посети България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама