Нивото на река Дунав при Русе се повишава

06:55, 10 дек 15 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес и в петък само на отделни места, главно в Източна България, ще превали слаб дъжд, по старопланинското било и в Предбалкана - слаб сняг. Количества: 1-3 л/кв.м. Протичащите водни количества в по- голямата част от страната са около праговете за средни води. Водните количества на река Янтра (основно течение) са около праговете за високи води.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

В Дунавския басейн днес и утре речните нива в по- голямата част от басейна ще останат без съществени изменения. Краткотрайни и незначителни повишения, в резултат на прогнозирани валежи от дъжд и сняг, са възможни в горните течения на реките Осъм, Янтра и Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 10 и 11 декември около и под средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 10, 11 и 12 декември около средномногогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна.

Наблюдава се повишение и водите на река Дунав. При Русе прогнозираното покачване за 11 декември е 31 cm, очакваното ниво - 235 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама