Разград регистрира средна стойност на индекса за Местна система за почтеност

07:18, 10 дек 15 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разград регистрира средна стойност на индекса за Местна система за почтеност. Това показват резултатите от „Индекс на Местната система за почтеност – 2015“. Инициативата е на асоциация „Прозрачност без граници“. 

Проучването е първото по рода си у нас годишно сравнително изследване на ключови институции, които изграждат системата на почтено и отговорно управление на местно ниво.

Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, ролята и значението на общинския съвет, кмет, общинската администрация, а също така и на политическите партии, органите на съдебна власт, на полицията, бизнеса, медиите и гражданско общество в 28-те областни центрове в България.

В работата по проекта участват 26 граждански организации-партньори от цялата страна.

Според проучването индексът за Разград е 3.14, начело в класацията са София и Бургас - по 3.59, а на дъното е Хасково с индекс 3.44.

Основен принос за резултатите в Разград имат органите на местно самоуправление и съдилищата, чиято роля е в съответствие със средните стандарти за страната. Общинският съвет и местната администрация регистрират добър потенциал, който следва да се надгради с добри практики, като използването на инструментите на електронното правителство и консултирането с граждани, се посочва в анализа.

Изследването сочи, че местният бизнес е най-голям длъжник на местната система за почтеност, а под средните стандарти на участие в развитието на добрите практики са местните политически партии, медиите и ефективният контрол от страна на гражданските организации.

Работата на Общинския съвет от предишния мандат, когато е направено проучването е оценена с индекс 3.92, а индекса на кмета е общо 3.69. Общинската администрация е с общ индекс от 3.97.

Политическите партии в системата за местна почтеност са оценени с индекс 2.44, местната съдебна система получава общ индекс от 3.54, а 2.89 е оценката за почтеността в полицията. Бизнесът е оценен с 1.97, медиите са с индекс от 2.70 и гражданското общество с 2.65.

Според анализаторите допълнителен стимул за развитие на местната система за почтеност може да бъде потърсен в подобряване работата на Областен съвет за противодействие с корупцията и създаване на институцията местен обществен посредник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама