Училището за деца с нарушено зрение във Варна става на 110 години

08:02, 10 дек 15 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият в страната Музей за история на образованието на зрително затруднените в България ще бъде открит днес, 10 декември, от 10:30 часа в сградата на СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов". Събитието е по случай 110-годишния юбилей на учебното заведение.

По този повод от 17:30 часа в концертната зала на Радио Варна ще бъде представена книгата "История на учебното дело на зрително затруднените в България" на проф. Владимир Радулов, който е възпитаник на училището. 

Официалното честване на празника ще се състои на 11 декември от 10:30 часа в Театър "Българан", съобщи директорът на учебното заведение Жулиета Петкова.

Училището за деца с нарушено зрение е основано през 1905 година по инициатива на министъра на просвещението проф. д-р Иван Шишманов и е първото по рода си в България. Негов директор става д-р Стойчо Донев, който адаптира брайловата азбука за български език и поставя началото на обучението на незрящи деца у нас.

През 1952 година, поради липса на подходяща сграда в София, училището е преместено във Варна и е настанено в две стари сгради на ул. "Караджа" №30 и №31. През 1979 г. е първата копка на новата сграда, а през 1985 година училището е преместено в специално построен учебно-битов комплекс в кв. Аспарухово.

През последните 35 години СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" има важен принос в развитието на образователното дело – въвежда специални програми по ориентиране и мобилност, зрително подпомагане и ежедневни умения. То е първото в страната, което внедрява програми по интегрирано обучение и ранно въздействие и поставя началото на обучението на сляпоглухи деца и подрастващи с множество увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама