ЕК ще накаже четири страни за неспазване на Дъблинското споразумение

08:38, 10 дек 15 / Свят 25 191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири страни членки ще бъдат наказани в четвъртък, че не зачитат Дъблинското споразумение, като Гърция например, която пропуска огромна част от мигрантите, без да изпълнява задълженията си да ги регистрира и да разглежда молбите им за убежище. Това заяви евродепутатът Сесилия Вилкстрьом (АЛДЕ, Швеция), докладчик по промените в Дъблинския регламент.

Вилкстрьом описа ситуацията в Европа като „излязла от контрол“ и „голяма криза“. Само от началото на тази година до момента над 800 хиляди души са потърсили убежище в Европейския съюз.

„Дъблинското споразумение е инструмент, който се нуждае от спешна реформа“, каза тя.

„Ако си представите едно швейцарско сирене с много дупки – това е Дъблинското споразумение към днешна дата.“

В момента текат успоредно обсъждания за промени и в Европейската комисия, и в Европарламента. Изготвените предложения предвиждат търсещите убежище да се разпределят по равно сред страните от ЕС според броя на населението, брутния вътрешен продукт, равнището на безработица и в зависимост от броя на исканията в последните години. В момента исканията за убежище се обработват в първата държава от ЕС, в която е влязъл търсещият убежище.

"Ако се спазват регулациите от споразумението, това би означавало само Гърция и Италия да преглеждат молбите за убежище, което звучи несериозно“, посочи Вилкстрьом и добави, че мигрантите сега пътуват свободно и се насочват основно към Германия, Австрия и Швеция.

За промяна на Дъблинското споразумение се заговори още началото на ноември. Тогава германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да се внесат изменения в Дъблинския регламент заради огромния наплив от бежанци и посочи необходимостта от справедливо разпределяне на тежестта между страните при приемането и разпределението на бежанците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама