Кабан: “Яневагейт” трябва да се разследва

08:53, 10 дек 15 / Политика 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандалът “Яневагейт” трябва да се разследва. Но на мен и моите колеги от ЕС ми е много интересно как намесените ще го разследват. Това каза в ефира на “Нова телевизия” посланикът на Франция в България Ксавие дьо Кабан.

“Когато България се присъедини към ЕС, другите държави членки и ЕК са мислили, че България не е готова в областта на правовата държава и трябва затова да се създаде механизъм, за да помагаме на българските власти да реформират съдебната система и да има най-накрая във вашата страна правова държава. В друга телевизия дадох един перфектен пример за това”, каза той, уточнявайки, че става въпрос за Румяна Ченалова.

“Тази бивша съдийка каза много интересни неща. Тя казва, че примерно бившата председателка на СГС Владимира Янева е била под натиск от много много хора, както и че Янева й е казала, че това дело трява да се реши по определен начин. Като че ли съдиите днес не са независими хора. Това значи, че би трябвало да знаем дали съдебната система работи така, както казва Ченалова, или тя лъже”, категоричен бе той.

Кабан посочи, че до вчера в правителството в лицето на Христо Иванов Европа е виждала желание за реформи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама