Асеновградчани почитат паметта на героите от връх Каймакчалан

09:27, 10 дек 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Признателните потомци ще почетат паметта на загиналите офицери и войници на връх Каймакчалан през септември 1916 г., съобщиха от Община Асеновград.

Възпоменателната среща е днес от 17.30 часа в зала 601 на Общината. "Мисля, че няма българско сърце, колкото и кораво да е то, което да не се трогне от случилото се на онази "българска Голгота", сподели кметът на Асеновград Емил Караиванов.

На срещата ще бъде представена и първата част на книгата "Каймакчалан" от Красимир Узунов - президент на информационната агенция "Фокус".

Изданието разкрива драматични моменти от участието на България в Първата световна война. Двутомникът е посветен на боевете на връх Каймакчалан през август и септември 1916 г., за които българите трябва да знаят истинската история, категоричен е Узунов.

43-ти пехотен полк от 2-ра пехотна Тракийска дивизия е мобилизиран през септември 1915 г. в навечерието на войната срещу Сърбия. Командир на полка е подполковник Петко Момчилов, по-късно заменен от полковник Никола Брайков. Мобилизацията е извършена в гарнизоните Пловдив и Станимака от по-старите, запасни набори на 9-и пехотен Пловдивски и 21-ви пехотен Средногорски полк. За жалост, след 1944 г. учебниците по история подминават събитието поради наложения криворазбран интернационализъм. Затова и името на Каймакчалан е слабо познато на съвременните българи.

Дружините, изпратени на Каймакчалан, участват във всички боеве от 24 септември 1916 г. до края на отбраната на Каймакчаланската позиция на 3-4 октомври 1916 г. В тях те дават общо 420 убити, загинали от рани и изчезнали без вест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама