Музикалното училище в Плевен готви концерт в чест на Доцо Вътков

09:36, 10 дек 15 / Култура 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 11 декември от 18 ч. в зала „Божко Шойков” ще се състои концерт по случай 80-годишнината на Доцо Вътков - един от основателите на Музикалното училище в Плевен.

В концерта ще участват ученици от класовете по ударни инструменти на Симеон Серафимов, Димитър Солаков, Георги Гарнизов и Момчил Иванов, както и перкусионните състави „Акцент” и ансамбъл на ученици от V до VIII клас с ръководител С. Серафимов. В програмата са включени произведения от Бизе, Моцарт, Брамс, Монти, Скот Джоплин, Добри Палиев, Ангел Шопов, Христо Йоцов и др. 

Доцо Вътков е музикант с богата творческа биография. Той е не само педагог, поставил началото на плевенската перкусионна школа, но и диригент, общественик, творец, който успява да организира и осъществи много инициативи в културния живот на България. Последователно дирижира Представителния духов оркестър към Ансамбъла на строителни войски, Софийския духов оркестър, Забавно-духовия оркестър в Димитровград, който все още ръководи. Като диригент на тези състави гостува в Германия, Франция, Италия, Русия, Гърция, Турция и др.

Доцо Вътков е носител на златни медали от всички наши републикански фестивали на художествената самодейност, на орден „Кирил и Методий” I и II степен, на медал „Св. Климент Охридски”, на „Златна лира” на СБМТД, два пъти е отличен с Грамота от Министерството на културата. Той е един от създателите на музикалното училище в Плевен (1960) и първият преподавател по ударни инструменти в него (само 3 години след създаването му).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама