Родители от Благоевград излизат на протест заради детските надбавки

09:43, 10 дек 15 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Родители от Благоевград ще излязат на протест с искане за увеличение за обезщетенията за майчинство и детските надбавки. Той ще се проведе пред сградата на общината днес от 11 часа.

Сред исканията, които те са изпратили до Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и председателите на всички парламентарни групи са да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така както бе въведен през 2014 година. Недоволните искат и обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетението, което майките получават между първата и втората година на детето. Родителите смятат, че по този начин могат да отгледат децата си спокойно и няма да се налага да се връщат на работа след първата година.

Третото искане на протестиращите е размерът на детските надбавки да се увеличи до 15-16% от минималната работна заплата, или 60 лева на месец. Освен това те настояват държавата да осигурява обезщетения на млади майки, родили до 2 години след завършване на висше образование, адекватна грижа за бременни, майки и деца, адекватни помощи за деца в неравностойно положение, осигуряване на достатъчно места в общинските детски градини за малчуганите и поемане от бюджета на рехабилитационните грижи на недоносените деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама