Нова комисия отново ще сваля имунитета на Сидеров

09:55, 10 дек 15 / Политика 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание създаде комисия, която да разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета лидера на „Атака“ Волен Сидеров. От 133 гласували, 119 бяха „за“, 10 „против“ и 4 „въздържал се“. Искането на държавното обвинение този път е заради случая в Батак и скандала "Извини се, бе!" от 2013 година.

Това е третото искане на Цацаров за сваляне на имунитета на Сидеров, като за случаите пред столичния клекшоп и нахлуването в НАФТИЗ главният прокурор поиска имунитета и на Десислав Чуколов.

В сегашното искане са споменати два случая. В първия става въпрос за предизвиканите сблъсъци на 17 май 2011 г. В Батак на площад „Освобождение“ по време на традиционните тържества, посветени на 135-годишната от Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната по време на празничния концерт в града, посветен на честванията, и отскубна кабелите за озвучаване на концерта. Според прокуратурата това престъпление представлява непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Второто престъпление, заради което Цацаров иска имунитета на атакист номер едно, е нападението му над журналист от телевизия „Скат“. Инцидентът стана популярен, след като беше разпространен по медиите.

В състава на комисия ще влязат същите депутати като на тази през октомври. Тя ще включва 17 народни представители - по двама от всяка парламентарна група и един независим. Нейн председател ще е Димитър Главчев от ГЕРБ. Останалите членове са: Десислава Атанасова (ГЕРБ), Чавдар Георгиев (БСП) и Атанас Зафиров (БСП), Четин Казак (ДПС), Хамид Хамид(ДПС), Антони Тренчев (РБ) и Гроздан Караджов (РБ), Християн Митев (ПФ), Емил Димитров- Ревизоро (ПФ), Стефан Кенов (БДЦ), Георги Ковачев (БДЦ), Явор Нотев (Атака) и Илиан Тодоров (Атака), Светослав Белемезов (АБВ), Лъчезар Никифоров (АБВ) и Ана Баракова.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама