Лозан Панов очаква Ченалова и Янева да бъдат избрани за върховни адвокати

10:20, 10 дек 15 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вчера бях в парламента и Христо Иванов ми се видя много самотен. Когато се гласуват промени в конституцията, когато се променя конституцията, нормално е той да има подкрепата на кабинета и на министрите. Аз обаче не я видях. Това каза преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет председателят на ВКС Лозан Панов.

"Владимира Янева и Румяна Ченалова вече спокойно могат да бъдат избрани за върховни адвокати, за да може всичко да се успокои", каза още Панов.

По думите му това, което вчера е видял в парламента е било "етюд, в който всеки в имал определена роля".

"Оставката на правосъдния министър беше една предизвестена смърт още от момента на т.нар. исторически компромис. Този компромис е най-окастреният вариант на идеите за реформа в съдебната система", посочи председателят на Върховния касационен съд и допълни, че следващата стъпка е "да се направят още стъпки назад".

"Когато има колективен орган, който се състои от 25 члена, разделянето на две колегии означава 13 на 12, поне според мен. Когато има разделение 14 на 11, само като го чуеш и самата цифра говори за дисбаланс. Защо трябваше да се пита Венецианската комисия, след като никой не се съобрази с нейното мнение?", запита Панов.

По думите му, когато се взима решение за назначаване или повишаване на административни длъжности трябва да има мнозинство от съдии. Той посочи, че председателите на ВКС и ВАС се избират с процедура, която предполага произнасяне на ВСС.

"В този смисъл за избиране на съдии е необходимо мнозинство от съдии - нещо, което вчера не беше гласувано", категоричен беше Лозан Панов.

На въпрос дали прокурорът е получил пълно върховенство след приемането на промените в конституцията, Панов обясни, че е "явно, когато ВСС се разделя на колегии и в едната има 5 магистратски длъжности и един главен прокурор, че в тази система има дисбаланс в сравнение при колегията на съдиите".

Запитан дали се чувства самотен във Висшия съдебен съвет и как смята, че ще се гледа на него след изразеното мнение, Панов обясни, че това тепърва ще се види. Той добави, че няма да отстъпи от принципите си и няма да спре да настоява за независимост на магистратите и законовите промени, които ще им я гарантират.

"Законът за съдебната власт е другата част, която е много важна за реформата. Представители на изпълнителната власт правиха дискусии, обикаляха по градовете в районните администрации и запознаха колегите с този проектозакон. Събраха и техните мнения, идеи и предложения, които са взети предвид в този проект", каза Лозан Панов.

Той допълни, че вчера политическата воля е била по-скоро насочена към Брюксел, "за да се покаже, че нещо се случва и се реформираме".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама