Даеш завзема територии и в Африка

10:49, 10 дек 15 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористичната организация "Ислямска държава" е завзела територии в Южна Сомалия. Това се случва за първи път, отбелязват световните агенции, цитирайки местни жители и представители на властта.

Териториалното разрастване на екстремистката организация става на фона на засилвашото се напрежение между ислямистките милиции Аш Шабаб и бойци, подкрепящи Даеш. За първи път въоръжени ислямистки милиции, които са били в състава на Аш Шабаб, но са минали неотдавна към джихадистите, са превзели малък окръг край сомалийско-кенийската граница в региона Долна Джуба. Около 70 тежковъоръжени мъже са влезли в градчето Тел Баруаго, недалеч от ключовия град Добли, след като сомалийските войски са се изтеглили оттам без бой. Според местен жител, видял влизането на екстремистите в града, те скандирали "Аллах акбар, ние сме момчетата от ИД" и подпалили дома на окръжния управител. 

Според служител на сомалийското разузнаване групировката вече се е укрепила в северната част на страната, най-вече в провинция Пунтланд, а сега се е появила още една терористична организация, "Ислямска държава в Източна Африка", която завзема райони в някои части на Сомалия.

Подкрепа към ИД

Междувременно британският в. "Индипендънт" цитира в четвъртък нов доклад, според който джихадистите имат подкрепата на най-малко 30 ислямистки групировки от 42 страни, които варират от Филипините до Египет. Статистиката брои само официално положилите клетва за вярност към терористичната групировка. Според документа глобалният тероризъм е достигнал най-високото си ниво и продължава да расте с "безпрецедентно темпо". Петте най-смъртоносни терористични групировки – "Боко Харам", "Ислямска държава", талибаните, екстремистите Фулани и Аш Шебаб – са отговорни за 74 на сто от всички смъртни случаи в резултат на терористични действия през 2014 година, при които са загинали 18 444 души.

Очаква се по-късно в четвъртък вътрешните министри на Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Полша и Съединените щати, които са част от международната коалиция срешу терористичната организация, да се срещнат в Лондон, за да обсъдят действията си срещу "Ислямска държава". На срещата ще бъде обсъдено присъединяването на Германия към международната коалиция срещу групировката. Страната изпраща в Турция 40 войници и два разузнавателни самолета "Торнадо", които ще оказват предимно логистична подкрепа на международните сили за операциите им в Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама