България и Европейската комисия ще работят заедно по газовия хъб „Балкан“

11:00, 10 дек 15 / Политика 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България и Европейската комисия се споразумяха за създаването на съвместна работна група, която да подкрепи развитието и изграждането на газов хъб "Балкан", съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Работната група, която бе обявена от вицепремиера Томислав Дончев и Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия, ще започне с оценка на законовите, нормативните и финансови аспекти на проекта. Тя ще се фокусира и върху разширяване на улесненото свързване между България и останалата част от Югоизточна Европа.

"Географското разположение на страната ни и съществуващата газова инфраструктура осигуряват стабилна основа за развитието на регионален газов хъб", заяви Дончев при откриването на съвместната работна група.

Проектът газов хъб "Балкан" подкрепя стратегията на България да диверсифицира своите енергийни доставки и маршрути, подчерта още вицепремиерът. Клаус-Дитер Борхард добави, че има голям интерес на Европейската комисия за развитие на газовия сектор в Югоизточна Европа, за да се гарантират доставките за всички страни в региона. Именно заради това изграждането на регионален център за газ в България може да бъде важен трамплин за постигането на тази цел.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама