Реформаторите в мъгла, не знаят остават ли в управлението

11:12, 10 дек 15 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В парламентарната група на Реформаторския блок падна гъста мъгла, в която не се вижда общо действие след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и оттеглянето на подкрепата към кабинета на лидера на ДСБ Радан Кънев. Двамата обявиха категоричното си несъгласие за провалените конституционни промени.

Всички камери и микрофони в сградата на парламента са вперени цяла сутрин в стаичката на реформаторите. Всеки депутат от коалиционния партньор на ГЕРБ е питан както за личната, така и за общата позиция на блока.

„Трябва да вземем решение час по-скоро", заяви депутатът от ДБГ Димитър Делчев и допълни, че като се взимат решения, трябва да го правят единно.

„Ако ще минаваме в опозиция, да е заедно. Ако ще оставаме в управлението, да е заедно. Солови акции и изказвания не допринасят към това“, убеден е Делчев.

Според него РБ трябва да се съберат и да вземат решение като група. По думите му трябва да бъде продължена съдебната реформа, което ще зависи от новия правосъден министър. На въпрос дали и други реформаторски министри ще напуснат кабинета „Борисов 2“, Делчев не даде категоричен отговор.

„Всеки министър си има лична воля и това е въпрос на личен акт. Вероятно и те чакат общото решение на блока“, предположи народният представител.

Делчев отказа да каже дали реформаторите ще предложат техен човек за овакантената министерска позиция. Попитан дали има напуснали постове от комисии, депутатът каза, че не знае.

„Знам, че ще заседават част от партиите. Ще има обща позиция на отделните партии по ситуацията - може би в петък или събота. Надява се в началото на другата седмица да има общо решение на РБ и от там да бъде ясно какво ще бъде поведението на парламентарната група от тук нататък“, каза на свой ред зам.-председателят на парламента и депутат от РБ Иван Иванов.

Той припомни вчерашното решение на Радан Кънев да премине в опозиция. Според него не е изключено той да бъде последван и от други депутати.

„В тази по-трудна ситуация всеки един министър на Реформаторския блок трябва да препотвърди, че може да изпълнява своите реформаторски ангажименти. Ние сме в управлението, за да можем да правим реформи, а не да имитираме такива“, убеден е Иван Иванов.

По думите му той е готов да се откаже от всички заемани от него постове в парламента, ако бъде взето такова решение на парламентарната група. 

„Христо Иванов беше служебен министър от предишното правителство. Той беше подкрепен от нас, беше подкрепен от министър-председателя. Не мога да кажа, че той е министър на един или друг“, обясни реформаторът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама