ЕК предлага пакет за засилване на охраната на външните граници на ЕС

11:41, 10 дек 15 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във вторник ЕК ще предложи пакет от законови мерки за засилване охраната на външнrте граници на ЕС. 

„Темата за засилване на общите граници на ЕС има 20-годишна история. За първи път обаче законодателно ще се реши засилването на функциите на "Фронтекс", каза Илияна Йотова, заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП по време на среща с български журналисти, на която се обсъдиха проблемите на миграцията в ЕП.

"До сега "Фронтекс" имаше само координиращи функции, поискахме обаче да се засилят правомощията й", заяви Йотова и добави, че това е само част от пакета за охрана на външните граници, който предстои ЕК да предложи.

„Вариантите могат да бъдат от най-лекия – засилване на „Фронтекс“ до най-силния – общите патрули на всички европейски държави да се засилят и да действат съвместно там където натискът на границите е най-силен", добави още заместник-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Друга част от пакета, който ще бъде предложен, е да се създадат легални пътища за миграция на територията на страните, от които мигрантите идват. Очакванията са по-голямата част от работата да бъде свършена от третите страни, от които мигрантите идват. Според Йотова обаче това не може да стане навсякъде, например в страни като Либия.

Илияна Йотова не се ангажира с конкретна прогноза за това какво би представлявал следващият регламент. Според нея обаче със сигурност ще се увеличат правомощията на "Фронтекс". „От координиращи до командващи функции, разбира се, подплатени с повече хора. Както и създаване на обща система на отбрана и обща разузнавателна служба“, коментира тя. 

Йотова наблегна и на това, че е важно Турция да бъде принудена да охранява границата си със Сирия. „Защото докато тази граница е отворена, каквито и механизми да се предприемат, резултат няма да има.“ Илиана Йотова посочи, че на срещата на върха на 29 ноември в Брюксел, Турция не е поела такъв ангажимент. „Това е тревожна тенденция, касаеща България“, посочи Йотова. „В момента, в който всяка от страните засили контрола по границите, повечето от хората ще предпочетат сухопътния вариант, което ще постави нашите служби пред едно сериозно изпитание.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама