Три майки и общински съветник излязоха на протест в Шумен

12:03, 10 дек 15 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три майки излязоха на обявения за днес протест на родителите в Шумен.

Жените застанаха пред сградата на Общината с детските си колички, а отганизаторът Грета Петрова обясни, че са малко заради студеното време.

Към тях се присъедини и общинският съветник от „Атака” Добрин Чайлев.

Майките поддържат досегашните си искания.

„Искаме всичко да е осигурено за децата ни – адекватни условия, да има осигурени детски градини и ясли”, каза Грета Петрова.

Едно от исканията на майките са да бъде обвързана минималната работна заплата (МРЗ) с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето, както и увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

„Как една майка може да отглежда детето си с 340 лв. Минималната заплата се вдига няколко пъти, но детските осигуровки и майчинството си стоят”, коментира Петрова.

Тя добави, че искат и майките студенти да имат обезщетение, дори ако са родили след дипломиране.

„Искаме децата ни да бъдат почитани и да бъдат част от всички нас”, категорична бе Грета Петрова.

„Имам дете на година и пет месеца и дъщеря в първи клас. Получавам 340 лв. – как да гледам двете си деца с тези пари. Съгласна съм и на подоходно семейно облагане, ако управляващите не ги устройва да увеличат детските”, каза една от майките, дошли на протеста, Деница Димитрова.

„Искам поне малко да увеличат детските. 35 лв. не стигат за нищо, трябва да са поне 50 лв., но за всяко дете, първо,втори или трето”, добави Милена Иванова, която е майка на три деца.

Общинският съветник от „Атака” Добрин Чайлев заяви, че подкрепя майките и се присъеди към протеста им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама