Бургаски майки: Караме на фотосинтеза, 340 лв. е гавра (снимки)

12:11, 10 дек 15 / Политика 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малко след началото на работния ден около двайсетина бургаски майки се събраха на протест пред площад "Тройката" в Бургас, за да изкажат възмущението си от отношението на правителството към тях. Те са категорични, че първото нещо, което трябва да стори държавата, е да вдигне детските надбавки най-малко на 60 лв. Според протестиращите това е санитарният минимум, който се явява 15 процента от минималната работна заплата в страната от 380 лева.

"Не разбирам защо майките остават винаги на последно място. Явно приоритети на властта са други. Нашият протест бе преместен от Общината на площад "Тройката", за да се освободи място за протеста на ракиджиите. Това ясно показва кои са приоритети. Не тези, които са бъдещето на страната –децата, а бизнесът с казаните за ракия. Просто караме на фотосинтеза с тези надбавки, които ни дават. Купуваме памперси, пюрета и дотам", каза с огорчение Теодора Лекова, която е организатор на протеста в социалните мрежи за Бургас.

Майката на почти 2-годишната Нина – Кети Вълкова пък директно заяви, че тези 340 лева не са помощ от държавата, а гавра, която всички търпят безропотно.

"Казват, че тези пари са помощ за детето, но реално са и за самите нас. Ние не ходим на работа, не получаваме средства, така че тези пари са достатъчни само за храна и памперси, трябва да ходим голи и боси. Трябва да се смени социалната политика на страната спрямо бъдещето на България, и да има повече пари за децата. Пари за малцинствата има, на тях не се връщат документи, те дори не могат да те подпишат, всичко им е изрядно уж, а ние продължаваме да стоим в тази държава, напук на всичко", възмути се Кети.

Вълкова призна, че е останала в България, защото иска детето ѝ да има баба и дядо, да говори на български. "Не като мои близки, които са в чужбина, и децата им не могат да кажат едно „здравей” на български. Мисля, че истински борбените хора са тук в България, защото лесният път е един самолетен билет. И тези българи, които живеят в чужбина, само жалеят за родината, без да дойдат тук и да се опитат да променят нещо. Затова ние тук останахме малцинство, затова сме мачкани. Но ще се борим за правата си и за децата си. Нямаме друг избор", с твърдост заявяват бургаските майки.

Родители от цяла България настояват да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца. Минималната работна заплата да се обвърже с размера на обезщетението, което майките получават в периода между първа и втора година на детето. Увеличаване на детските надбавки и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Места за всички деца в общинските и ведомствени детски ясли и градини. Обезщетения за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломирането си във висше учебно заведение, адекватно заплащане за деца в неравностойно социално положение, както и бюджетът да поеме целия пакет от рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама