Ким Чен-ун обяви, че Северна Корея има водородна бомба

12:15, 10 дек 15 / Свят 25 202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви, че страната му разполага с водородна бомба. Новината съобщи централната севернокорейска новинарска агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

Северна Корея била в състояние да я използва заедно с ядрени бойни глави, за да защити суверенитета си. „Ние успяхме да станем велика ядрена сила, способна да защити независимостта и националното достойнство на нашата родина с удари на ядрени и водородни бомби", заявил севернокорейският лидер и допълнил, че родината му трябва да продължи активно да развива военната си индустрия.

Изявлението е направено, когато лидерът е бил на инспекция в модернизиран завод за оръжие в Пхенян, според ТАСС, която цитира корейската медия. До момента не е потвърдено, че страната в действителност е проектирала и създала водородна бомба. Сателитни снимки показват, че модернизирането на основната ракетен полигон в КНДР- Сохе, е почти завършило. Фотографиите са били проучени от анализаторите от Американско-корейския институт към университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор.

Изолираната комунистическа страна твърди, че има космическа програма изцяло за научни цели. Международната общност обаче смята, че това е прикрита военна програма за балистични ракети в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама