Цацаров не иска адвокатите да проверяват дейността на магистрати и разследващи

12:34, 10 дек 15 25 562 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Конституционния съд искане за обявяване на членове от Закона за адвокатурата за противоконституционни. Той не иска представители на адвокатския съвет да имат възможността да проверяват дейността на магистрати и разследващи органи, съобщиха от държавното обвинение.

В текстовете е регламентирана процедура за проверка в случаи на неоказано дължимо уважение и съдействие на адвокат. Така се предоставя възможност на още един орган, наред с Инспектората към ВСС, да извършва действия, свързани с инспектиране и налагане на дисциплинарна отговорност на магистратите.

Регламентът предвижда възможност тази проверка да бъде осъществена дори и от лице извън състава на съдебната власт. Адвокатският съвет пък е овластен да прецени наличието на “виновно поведение“ от съдия, прокурор или разследващ орган.

Искането на Цацаров идва само ден след подадената оставка на правосъдния министър Христо Иванов. Той напусна поста си, след като парламентът прие т.нар. „прокурорска поправка“, която на практика осигурява повече власт във ВСС на главния прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама