Съюзът на архитектите иска публичен конкурс за главен архитект на София

12:35, 10 дек 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на архитектите в България (САБ) иска конкурс за нов главен архитект на София с публично обсъждане на концепциите на кандидатите. Това става ясно от писмо на организацията до столичния кмет Йорданка Фандъкова от ноември, изпратено днес и на медиите. 

В писмото Съюзът отбелязва, че изграждането на специалисти в сферата на териториалното устройство се изграждат трудно, но често се използват като „разменна монета за уреждане на политически сметки“. 

Поради тази причина от САБ призовават за провеждане на конкурс за поста със защита на концепция за защита на стратегическо управление. Съюзът посочва, че макар по закон да се изисква това да се случи пред комисия, няма пречка това да стане публично, като предлага да осигури зала и ресурси за целта. 

В заключението на писмото САБ изразява надежда, че при избора на главен архитект на София ще бъде чуто мнението на специалистите и ще се заложи на експертни качества, а не на „политическо съглашателство“. 

Припомняме, че на 17 ноември главният архитект на София Петър Диков обяви, че е подал молба да напусне поста през февруари, след 10 години на него. Няколко дни по-късно Йорданка Фандъкова обяви, че ще уважи молбата му и му благодари за работата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама