Фондация иска държавата да участва по-активно в борбата с домашното насилие

12:41, 10 дек 15 25 604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България да се включи в Истанбулската конвенция, която ще регламентира дейността на държавата в превенцията и борбата с домашното насилие, искат от Фондация "Джендър алтернативи" и ЗОНТА - клуб Пловдив.

Това те заявиха на организираната от тях среща с медиите, в която се дискутира темата: Световна кампания "16 Дни активизъм срещу насилието, основано на пола" – "От мир у дома до мир по света: Да направим образованието безопасно за всички!"

Адв. Милена Кадиева, управител на фондацията сподели, че у нас домашното насилие не представлява престъпление и не е криминализирано. Участието на държавата в превенцията и борбата с него не е достатъчно. Ако България подпише Истанбулската конвенция, то тя ще изпълнява списък от услуги във връзка с домашното насилие, ще поеме ангажимент да ги финансира и организира. В момента голяма част от нашата дейност се извършва като се ползват донорски програми, допълни адв. Кадиева. В конвенцията са се включили 14 държави, членове на Съвета на Европа. Първите, които са я подписали, са Турция и Албания.

Зачестяват случаите на насилие на деца и внуци спрямо родители, разказа Рада Иванова, координатор във Фондация "Джендър алтернативи". Общо 280 са обслужени от специалистите на фондацията в Консултативния им център за периода от ноември 2014 г. до ноември 2015 г. в област Пловдив. 85 % от тях са жени.

Проведени са 67 сесии за психологическа работа с деца в риск, като интересът към тази помощ се засилва. Извършени са 237 юридически консултации. Работи се по програми за работа с двойки, за насърчаване на трудовата заетост, за работа с извършители на насилие, консултации по телефона и интернет. Общият брой на извършените консултации е 582.

За 2014 г. са заведени 238 дела в Районен съд - Пловдив, като 70 % от тях са поети по наши проекти, допълни адв. Кадиева. Пловдив е на първо място по започнати дела. 194 пък са заведени през тази година. Има и 5, които са отнесени към международни съдебни инстанции.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама