Започваме да променяме бюджет 2017 от днес, заканиха се библиотекарите в Бургас

13:06, 10 дек 15 / Култура 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Нямаме очакване оттук нататък да се случи нещо за бюджет 2016, искаме да започнем да променяме бюджет 2017 от днешния ден и работим за това. Настояваме от Министерството на културата, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по култура да отпуснат още средства за това, което искаме днес. 22 % не са това, което ние искахме. Държавата има достатъчно много възможности и ресурс да управлява правилно средствата си, за да има повече пари за култура”, заяви председателят на синдикалната организация на библиотеките Анета Лечева. Днес тя и няколко служители на Регионалната библиотека „П. К. Яворов” в Бургас излязоха отново на протест. Те се обявиха в подкрепа на  колегите си от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, тъй като исканията им са изпълнени наполовина.

„Нашето съсловие заслужава нещо по-добро. Знаем къде се намираме, знаем къде точно има нужда от нас и какво правим. Единственото, което искам да кажа на Правителството е, че не могат да демотивират по този начин децата ни. Не можеш да кажеш на някой „учи, за да не получаваш нищо”, няма да го позволим”, добави още Лечева.

По нейните думи, основаната заплата на един библиотекар трябва да започва от 600 лв.

„Това, което искахме, не го получихме. Получихме по-малко от половината от исканата сума, а тя не е достатъчна. Заплатите ни са ужасно ниски. Моята основна заплата е 445 лева, имам две висши образования, при повечето ми колежки положението е същото”, коментира Живка Тошева, която работи в Регионалната библиотека „П. К. Яворов”.

Със Закона за държавния бюджет за 2016 г. се осигуряват допълнително 10 млн. лева за държавните и общинските библиотеки, музеи и галерии. Това според протестиращите е крайно недостатъчна сума.

„Тези средства са недостатъчни. Ние настоявахме за 25 млн. лв. Тези 10 милиона няма да стигнат дори за едно нормално повишение на заплатите, да не говорим за базата – за това, че няма средства за издръжка, за закупуването на нови книги и т. н. Сградата също се нуждае от основен ремонт, такъв не й е правен от години, правят се само леки частични ремонти, които не могат да закърпят нещата”, допълни още Живка Тошева.

Припомняме, че на 24 ноември около стотина души, които работят в сферата на културата се бяха включили в мирно шествие, което премина по главната улица „Александровска” и приключи пред сградата на Регионалната библиотека „П. К. Яворов”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама