Борисов: Никой не вярваше, че ще направим интерконектор с Гърция, но се случи

13:19, 10 дек 15 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството е много силно. Вчера го показахме в парламента, като се гласува с толкова голямо мнозинство. Ако не беше правителството силно, нямаше да се случват проекти като този, който никой не вярваше, че ще се случи. Това каза премиерът Бойко Борисов минути след като в Министерски съвет беше подписано споразумение за изграждането на инконекторна връзка за доставка на газ между България и Гърция. 

Изграждането на тръбата ще започне през октомври 2016 година, а официално ще бъде въведен в експлоатация в средата на 2018.

"Колкото повече газ изнасяме, толкова повече такси ще събираме. От тази връзка ще спечелим както ние, така и Гърция и Италия и много други", посочи още премиерът. Той допълни, че след години на "празни мечти и химери", днес интерконекторната връзка става факт. 

Борисов припомни, че когато е бил кмет е настъпила газова криза в София. (В началото на 2009 Русия спря газа за Украйна и транзитът на газ за България също спря. Това доведе до спиране на парното в София и други градове и проблеми в работата на производствени мощности. Януарският студ принуди столичните ТЕЦ-ове да минат на алтернативно гориво. - Бел. Ред.) "Тогава градът ми изстина. Добре че имаше останал мазут, за да изкараме зимата. Още от небето падат сажди от изгорения мазут. Това обаче повече няма да го позволим", каза премиерът. 

Той благодари на гръцкия премиер Алексис Ципрас, като заяви, че са готвели проекта от няколко месеца насам. "Благодаря и на Жан-Клод Юнкер, че прие този проект присърце, както и на Джон Кери, с който си стиснахме ръцете, за да има България своята тръба за газ", каза още Борисов. 

Премиерът благодари и на Реформаторския блок и в частност на депутата Мартин Димитров за подкрепата и идеите по проекта, "с момент, в който никой не в вярвал, че идеята ще се осъществи". 

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че стартът на проекта е сериозна крачка за страната ни. Той обясни, че другата голяма новина от днес е че е събрана работна група, която да изготви проект за изграждането на газоразпределителен център на територията на България, който ще е с името "Балкан". 

"Искаме да имаме възможност да ползваме всякакъв газ, да има конкуренция, да има добри цени и да продаваме", посочи Дончев. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова допълни, че проектът е един от седемте ключови проекта в рамките на Европейския съюз. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама