Операта, Драматичният и Кукленият театър в Пловдив изпращат успешна година

13:27, 10 дек 15 / Култура 25 215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Успешна 2015 година изпращат Операта, Драматичният и Кукленият театър в Пловдив, споделиха техните директори на пресконференция днес. Те отбелязаха, че годината никак не е била лесна, тъй като за един творчески сезон три пъти бе сменена методиката и системата за финансиране.

С 80% е нараснала публиката на Държавна опера - Пловдив, за периода 2014-2015 г., съобщи шефката на културната институция Нина Найденова. Освен това се е вдигнала и средната цена на билета.

Като голям успех Найденова посочи увеличаването на оперния туризъм в Пловдив, като уточни, че 30 на сто от зрителите са чуждоговорящи. До голяма степен това се дължи на новата стратегия Opera Open и участието на Операта в най-различни формати и партньорства с други жанрове. "Много съм горда, че все повече млади хора пълнят салоните за нашите представления, каза още Найденова.

"Операта е пример за една от най-големите трансформации в културния живот. В момента мислим за големи проекти и нови формати за европейска сцена", поясни зам.-кметът Стефан Стоянов.

Държавна опера - Пловдив, ще зарадва почитателите на стойностната музика с коледен концерт на 23 декември, в който ще си дадат среща класиката и джазът с участието на Петър Салчев, Хора на пловдивските момчета и академичния хор "Гаудеамус". На 26 декември пък ще има новогодишен детски карнавал с Госпожа Опера, а на 29 декември е станалият вече традиция Новогодишен бал в Операта.

Над 1.2 млн. лв. за 2015 г. са приходите от билети на Драматичния театър в Пловдив, съобщи директорът Кръстю Кръстев. Като сериозен успех той отчете факта, че бяха осигурени средства за началото на ремонта на изгорялата голяма зала на театъра. Строителните дейности започнаха година и 9 месеца след инцидента, което според Кръстев прави пловдивската Драма "най-бързо ремонтираният театър".

Десет премиери готвят за догодина в Драматичния театър, близо 100 хил. зрители са посетили представленията през 2015-а. След трудната година, в който пътуваха много, пловдивските театрали излизат в заслужена почивка от 22 декември до 11 януари.

Новият директор на Кукления театър Виктор Бойчев пък се похвали с 37 600 зрители през тази година. Планираният бюджет за театъра е 127 хил. лв., който вече е надминат и приходите са достигнали 140 хил. лв., съобщи Бойчев. Куклениците играят по 500 представления на година, като 4 пъти месечно правят и представления за възрастни. За 2016 г. са планирани 6 нови постановки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама