„ДА на казаните, НЕ на монополите” призоваха ракиджии в Бургас (снимки)

13:30, 10 дек 15 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група от около 20 собственици на специализирани малки обекти за дестилация в региона, т.нар. казани за ракия, се събра в 12,00 часа пред сградата на Община Бургас. Ракиджиите протестират срещу промяната в Закона за акцизите и данъчните складове, която предвижда намаляване обема на съдовете за дестилация от 1000 на 500 литра и ограничаване на периода на работа от 1 юли до 31 декември.

„Тези промени ни натоварват с допълнителни разходи, които ще се окажат непосилни за нас. В резултат много от малките производители ще влязат в сивата икономика, защото няма да могат да плащат данъци и осигуровки”, коментираха протестиращите. Според тях този закон защитава корпоративни интереси и ще затрие тези, които спазват законите.

„ДА на казаните! НЕ на монополите”, „Долу ръцете от малкия бизнес!”, „Всички предпочитате домашна ракия пред спирта, защо ни унищожавате” гласяха надписите по плакатите, които ракиджиите разпънаха на площада. Там беше поставена и книга, в която се събираха подписи против приемането на Закона в този му вид.

Към протестиращите се присъедини и Митко Иванов - председателят на Дружеството на художниците в Бургас. Той каза, че подкрепя исканията на ракиджиите и на библиотекарите, които протестираха в същия час в Бургас. Иванов, който се яви като кандидат за общински съветник на местните избори от листата на Реформаторския блок, не пожела да коментира засега ситуацията с подадената оставка от министър Христо Иванов и с оттеглената подкрепа на Радан Кънев към правителството. Каза, че тепърва в РБ ще се събират да решават какви ще са следващите им действия от тук нататък.

Репортерът на Topnovini.bg забеляза, че от близката до площада ул. „Александровска” протеста наблюдаваше областният председател на БСП Николай Тишев в компанията на председателя на КНСБ в Бургас Здравко Тошков. Те обаче не се присъединиха към групата протестиращи и не стана ясно какво е мнението им по въпроса. Тишев е сред кандидатите за шеф и на общинската структура на левицата в града, на мястото на подалия оставка след изборите Евгений Мосинов. Местните социалисти ще избират своя председател на конгрес в неделя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама