Десетки майки протестираха в Пловдив срещу ниските обезщетения и детски добавки

13:35, 10 дек 15 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки майки излязоха днес в 11 ч.на протест пред сградата на Общината, видя репортер на Пловдив Topnovini.bg. Действията им са част от провеждания в същия час протест в населени места в цялата страна.

Майките изразиха недоволство от ниския размер на обезщетенията и детските добавки за времето, когато отглеждат децата си вкъщи. Те по никакъв начин не стимулират желанието им да отгледат повече деца в семейството.

Ксения Кузманова, майка на две дечица и очакваща трето, е студентка в Аграрния университет и работеща. Тя сподели, че не би могла да се възползва от обезщетението за майки студентки, тъй като работи и има доходи. Сподели също, че съпругът и трябва да работи почти денонощно, за да се справят.

91 хиляди са служителите в администрациите на централната власт, а срещу тях са 67 хиляди деца, родени през всяка от последните пет години, показаха данни протестиращите. Нека не се пестят пари от нашите деца, които да отиват към държавната администрация, апелира майка.

Исканията на майките са формулирани в десет точки и са разпратени до отговорните институции. Сред тях са да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, да се обвърже минималното работна заплата (МРЗ) с размера на обезщетението, което получават майките в периода между първата и втората година на детето,

Освен това родителите настояват за увеличаване на детските добавки до "санитарния минимум" от 15-16 % от МРЗ и те да се получават от всички деца, без значение на доход, образование или поредност на раждане в семейството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама