Сезират омбудсман, МРРБ и Румъния за грубо нарушение на законите и екобомби край Русе

13:50, 10 дек 15 25 201 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румънската държава, Националният омбудсман на България и Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъдат сезирани за проблемите в района на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ).

Това стана ясно по време на поредната среща между областния управител Стефко Бурджиев, зам. областния управител Станимир Станчев, представители на индустриалния бизнес, Сдружение "Екологично бъдеще за децата и жителите на гр. Мартен", на държавни институции и политически партии за обсъждане на въпросите за ограничаване и минимизиране на отрицателното въздействие върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на КТМ.

"В този район се вършат безобразия, има грубо нарушение на законодателството на България в сферата на здравеопазването, на териториалното устройство. Това е екобомба, която трови жителите на Мартен, Русе, а дори и на хората в съседна Румъния и международната река Дунав. По този повод ще сезираме Националния омбудсман на България, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и румънската държава. Явно трябва да се стигне до там, за да се вземат мерки", заявиха представителите на Сдружението Недялко Попов, Веско Маринов и Анатоли Казаков.

Те показаха документ, издаден от Дирекция за национален строителен контрол през 2004 г., според който на "Полисан"АД е дадено разрешение за ползване на "Пилотна инсталация за производство на тъмни нефтопродукти до 1 000 тона годишно". При стартиралите по-рано тази година разисквания на проблемите в района пък от РДНСК цитират същия документ, според който обаче разрешението е за "Пилотна инсталация за производство на тъмни нефтопродукти до 10 000 тона годишно" и от фирмата искат "увеличение на капацитета на съществуваща инсталация за производство на гудрон и битум от 10 000 до 200 000 тона годишно по суровина".

Освен това при проверки през лятото е констатирано, че там е монтирана колона, част от инсталация за производство на гудрон, както и резервоари, за които няма одобрени инвестиционни проекти и не са издавани разрешения за строеж.

Маринов и Попов дори бяха категорични, че строителните дейности там продължават, като не изключиха да се стигне и до там въпросната инсталация да заработи, въпреки че "де юре" не би следвало да е построена.

"Всичко това, което е строено там, не отговаря за законите на Република България", заяви Попов.

"Не областният управител е компетентен да установи дали има извършено строителство или не. Компетентният орган е РДНСК. След като има съдебен спор, в настоящия момент няма как да се сформира комисия за установяване на това", заявиха от Областна администрация.

Именно представители на най-коментираните страни по споровете "Полисан" АД и РДНСК обаче липсваха на днешната среща. Все пак областният управител заяви, че ще препрати на Окръжния прокурор писмото на Сдружението за проверка извършват ли се строителни-монтажни работи.

В края на срещата бе решено фирма „Монтюпе“ да бъде поканена, като участник, при следващото събиране в този формат за обсъждане на въпросите за ограничаване и минимизиране на отрицателното въздействие върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на КТМ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама