Глобиха варненска фирма, изхвърляла джибри на неразрешено място

14:00, 10 дек 15 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненската фирма ЕТ "Станимир Сотиров – Веста 70“ е отнесла акт за изхвърляне на джибри на неразрешени места, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Варна. През месец ноември са съставени пет акта. Сред санкционираните е и варненецът Реджеп Кисьов. Той е глобен за замърсяване на атмосферния въздух с прах вследствие на дейности по смилане на дървени изрезки с мобилна дробилка.

Експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите са проверили 235 обектa във Варненска и Добричка област през ноември. От извършените  322 проверки,  235 са планирани, а 87 са извънредни. Най-много са проверките за контрол на качеството на атмосферния въздух и отпадъци - общо 150. През ноември е значителен броят и на проверките на защитени територии - 57 планови и 25 извънредни. За отстраняване допуснати нарушения са дадени 141 предписания. 

През ноември месец екоинспекторите са издали 4 наказателни постановления и 2 имуществени санкции на обща стойност 33 339 лева. 

Фирма "Пито-кар” ЕООД е глобена с 10 000 лв за извършване на дейности с отпадъци (ИУМПС) без необходимото за това разрешение. Туристическият холдинг "Русалка холидейз“ ЕООД ще плати 20 000 лв. за това, че не е уведомила за настъпила аварийна ситуация на тръбопровода, служещ за отвеждане на битово-фекалните води от ТС Русалка до ПСОВ Русалка. "Корона лав“ ООД е глобена с 1 000 лв. за нарушение на Закона за защита от вредното въздействиена химичните вещества и смеси, за неизпълнение на дадено предписание за представяне на документи в РИОСВ - Варна.

"Клас олио“ ЕООД, е санкционирано с 2 000 лв. за неправилно съхранение на химични вещества и смеси на производената си площадката. На същата фирма е наложена текуща имуществена санкция от 240лв/мес. за превишаване нормите за допустими емисии на въглероден оксид, изпускан в атмосферния въздух от експлоатацията на парен котел. Имуществена санкция в размер на 99 лв/мес е получила “ПДНГ” АД, гр. София, Петролно находище Тюленово-за превишаване на емисионни ограничения по показател нефтопродукти в отпадъчните води при заустване.

Извършени са също две проверки по сигнали за бедстващи птици. Едната птица е пусната на свобода в подходящ за вида район, а другата в безпомощно състояние е настанена в Зоопарк – Варна. 4 предписания са изпълнени във връзка с поставяне на платформи /гнездилки/ за щъркели на елекричеки стълбове.

Проверен е сигнал за сеч на дървета на територията на защитената местност "Снежанска кория“. РИОСВ – Варна продължава да изяснява случая за фактическия извършител на сечта в защитената територия. При установяване на виновника ще бъде наложена глоба съгласно Закона за защитените територии веднага. Размерът на санкцията за това нарушение е от 1 000 до 10 000лв.

През ноември в РИОСВ са изготвени 5 решения за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони и 108 становища за оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с оглед опазване на защитените зони. Издадени са 7 решения за необходимостта от ОВОС на инвестиционни предложения и 6 решения за необходимостта от Екологична оценка на планове и програми.

През месеца на Зеления телефон са постъпили 10 сигнала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама